Ångest

Vad är ångest

Ångest är kroppens reaktion och respons som oftast triggas av tankar om framtid, förflutna eller stress. Stark oro över vad som kommer att hända eller vad som redan har hänt. Den första skoldagen, anställningsintervju eller hålla ett tal inför publik. Ångest kan skapa panikattacker och det är nästan omöjligt att bara “stänga av” det och lugna ner sig.

Människor som lider av ångest vet oftast när den är påväg att komma och den känslan kan skapa mer larm och oro för koppen, det är som att hjärnan blir programmerad till att känna ångest vid vissa tillfällen och perioder. Det är dock inte bara hjärnan som lider utan för det mesta koppen. Spänningar och kramper i kroppen kan komma, ibland ofrivilliga ryk.

Ångest påverkar oftast mycket som pågår under dagen, t.ex. beslut och handlingar. Det kan kännas som att man styrs av ångesten och när ångesten är mild så blir man per automatik mer nyfiken och vågar utforska utan hindrande tankar eller oro om en panikattack.

Ångest symptom: Koncentrationsproblem, panikattack, spänningar i kroppen, ökad plus, sömnsvårigheter.

Du kan bli fri från ångest

NLP & hypnos coaching mot ångest

Ångest är kroppslig reaktion, alla reaktioner som påverkar kroppen är djupa känslor. Det har med andra ord passerat förbi det medvetna och går nu per automatik. Det spelar ingen roll hur ofta du säger: “ångest är inte farligt”, det hjälper inte eftersom reaktionen är djup programmerad och ibland kommer ångest av en anledning. Ibland behöver du förstå din ångest för att bli fri.

Tänk dig att det är en vän som vill ditt bästa och “försvarar” dig, nu är det så att den här vännen lägger sig i för mycket, hindrar och skapar negativ påverkan på din kropp såsom spänningar och kramper.

Under sessionen

Under en session som handlar om ångest, arbetar vi med att förstå vilken strategi ångesten använder för att påverka just dig. Vi använder olika effektiva verktyg för ta kontroll över ångesten på ett mild sätt. Trygghet är handskarna vi använder och det handlar inte om att släppa ångesten utan att förstå och låta konsekvensen av din förståelse tillåta ångesten att fadea bort.

Det är helt normalt att känna sig nervös inför besöket, de flesta brukar känna sig trygga efter en stund. Det kan dyka upp en oro om att få panik under besöket, det är bra att komma ihåg att det är helt ok. Det är nämligen så att en panikattack är en reaktion på en stark ångest och en påminnelse från kroppen till dig om att du behöver ta hand om den delen.

Forskning hypnos mot ångest

Folkhälsomydigheten: 41% av befolkingen mellan 16-84 besväras av ångest.

I en 2016-studie skannade forskare hjärnan hos 57 personer som genomgår hypnos. De hittade förändringar i hjärnans områden som möjliggjorde större emotionell kontroll. En granskning 2017 visade att hypnos har en signifikant, omedelbar och långvarig effekt på ångest hos personer med cancer. Det var särskilt fördelaktigt för dem med procedurrelaterad ångest.