Fobi

Fobi och rädsla

Fobi är stark reaktion av en rädsla, oftast fysisk reaktion. Fobi kan orsaka andningssvårigheter och panik. Tillskilland från vanliga ångestsyndrom så är fobi oftast kopplad till en specifik, T.ex. plats/situation/händelse eller föremål.

Rädsla eller fobi
Rädsla är en normal reaktion. Till exempel: Du kör bil påväg hem och är jättetrött efter jobbet, plötsligt nickar du till… Det som vanligtvis händer är ökad plus och alert sinne kommer fram, du är inte i panik men du blir alert och vaken som försvar. Rädsla är försvar.

Fobi är en överdriven reaktion av en rädsla. Med andra ord så är rädsla mest i huvudet medan fobi är oftast kopplad till kroppen. Om du är rädd för att flyga och känner en viss ändring i kroppen bara av att tänka på tanken så är det förmodligen fobi.

Orsak som kan leda till fobier

-Bekymrande händelser som att nästan drukna, utsättas för trånga utrymmen, höjder eller insektsbett kan absolut vara källor till fobier.

-Genetiska och miljömässiga faktorer.

-Det finns även orsaker till fobi:

Vi säger att Adam 5 år bor med sin pappa och mamma. En dag så hör Adam skrik och förstår att föräldrar bråkar, Adam blir rädd och gömmer sig i ett hörn. Där kryper det en liten insekt/spindel. I ditt programmerande tillstånd som kallas för Theta så koppar Adams undermedvetna rädsla till den krypande insekten. Adams kompis Emma som också är 5 år upplevde en likande händelse men Emma sprang ut till balkongen och utvecklade höjdfobi.

En tanke som sitter för länge i huvudet kan kopplas till kroppen till slut. Om du tänker på eller fantiserar om en rädsla för länge så blir det en fysiskt rädsla, med andra ord Fobi.

Symptomer: Andfådd, orolig mage, svettningar, talar fort, darrningar, illamående, torr mun och bröstsmärta.

NLP & hypnos coaching mot Fobi

Fobier fungerar på en undermedveten nivå. Det betyder att oavsett hur mycket vi säger till oss själva att XYZ inte är livshotande, reagerar våra sinnen och kroppar fortfarande med rädsla. Syftet med hypnoterapi är att kommunicera med det undermedvetna och ändra hur du känner och beter dig mot din fobi.

Det som gör att hypnos fungerar effektivt är att du som klient inte behöver uppleva den hemska känslan på nytt under behandlingen. Gradvis i ett behagligt tillstånd kan du se och uppleva dig fri från fobin.